Project Ara

shutterstock_197313035

Alla kanske inte ännu hört talas om Project Ara, så det är dags att sprida lite mer ljus på denna spännande utveckling.

Project Ara är insats ämnad att skapa ett modulärt hårdvarusystem för smartphones. Tanken är att man ska kunna skapa en mobil som passar just en själv.

Detta börjar med vad man kallar ett ”endo”, en förkortning av ett endoskelett, som kommer att vara grunden för alla dessa mobilenheter. I detta endo kommer man sedan kunna lägga till moduler som kommer att fungera som byggklossarna för den slutgiltiga produkten. Dessa moduler kommer att utgöra majoriteten av mobilens funktionaliteter.

Tanken är att dessa moduler ska vara lätta att sätta fast och tas bort när som helst, även om mobilen är påslagen. Man har även tänkt sig att dessa moduler ska ha skal precis som dagens smartphones som man kan byta ut för att designa något helt eget. Vill man till exempel har en riktigt bra kamera så köper man en dyrare kameramodul, vill man ha mer lagringsutrymme så köper man en modul för detta.

Priset för en av dessa mobiler tros kunna bli mellan 50 och 100 dollar, med det är alltså för endot endast. Modulerna kommer troligtvis att variera väldigt stort beroende på hur avancerade de är. Dessa moduler kommer dock att kunna tillverkas av andra företag och säljas via Ara Module Marketplace på samma sätt som man idag kan köpa appar till sin smartphone via Appstore eller Google Store.

Project Ara utvecklas av Googles grupp Advanced Technology and Projects (ATAP), men är inte en officiell Googleprodukt.