Spotify

Första musiktjänsten som slog igenom stort var Napster, där man laddade ned musiken man ville lyssna på. Man insåg snabbt att det var stöld och programmet lades ner. Istället erbjöd Apple sin tjänst iTunes. Men iTunes har fått mycket kritik genom åren att vara onödigt komplicerad och ha långsam synkning med sina mobila enheter. 2008 startade Daniel Ek och MartinLorentzon Spotify och sedan dessa har det aldrig varit enklare att lyssna på musik.

Spotify har gått från bara en liten plattform till att fungera över tre olika dataoperativsystem, iPhone och Android samt till olika märken av surfplattor. Applikationsprogrammet går att koppla till sitt Facebookkonto vilket hjälper användare att dela sina spellistor och att se vad andra i ens bekantskapskrets lyssnar på.

Spotify använder freemium-modellen: grundpaket är gratis med vissa restriktioner (du kan endast lyssna på en låt ett antal gånger månaden) och sedan finns betalalternativet som låser upp mer funktioner och gör applikationer ännu mer användarvänlig.

I gratisversionen finansieras Spotify av reklamer som du inte kan hoppa över när du lyssna på musik. Förut kunde du bara lyssna ett visst antal timmar i månaden men de tog bort restriktionen för några månader sedan. Spotify går numera att ha i mobilen även om man inte betalar för sitt konto. I mobilen har du väldigt få valmöjligheter om du vill lyssna gratis. Du kan bara lyssna på låtar utefter vald musikstil och då endast i shuffle-läge.

Det finns det Spotify premium för den som är villig att betala. Många gör det först och främst för att slippa reklamsnuttarna som stör mitt i spellistan. Men du har även funktionen att kunna använda kontot på telefonen, surfplattan och datorn. Och bäst av allt kan du ”ladda ner” låtarna på din enhet och lyssna offline. Låtarna är dock endast tillgängliga i applikationen så du har inte gjort någon olaglig nedladdning.

Äntligen har det kommit en musiktjänst som sträcker sig över flera plattformar och operativsystem. Ett system som hjälper oss att hitta ny musik och få lyssna på våra gamla favoriter!